20131109
En tanke som funnits hos oss var att försöka ta dykcertifikat under resans gång. Eller åtminstone testa på dykning för mig, Ida, som lider av lättare (egendiagnostiserad) klaustrofobi och vattenskräck. Sam trivs, som ni vet, som fisken i vattnet. Men vart eller när denna dykning skulle ske har inte varit bestämt. Thailand har funnits på kartan, men då vi troligen befinner oss där i slutet av detta äventyr kommer vi inte ha chans att utnyttja vårt dykcert under resan, varför vi började fundera på att försöka göra det tidigare.
När vi sedan sprang på Christof vid ankomst till Gili Air, och han talade gott om dykcentret 7 Seas International där han hade tagit sitt dykcert under de dagar vi hade spenderat på Gili T, lät det som ett bra alternativ.
Efter att ha tänkt igenom det under ett par dagars snorkling och pratat med 7 Seas var vi sedan inbokade på en PADI Open Water course som det så fint heter i dykvärlden. Vår instruktör blev en fransman med förvånansvärt bra engelska, Frederic, och vi de enda studenterna i vår grupp. Upplägget är tre intensiva dagar, med några hundra sidor engelsk teori som ska läsas mellan dyksessionerna. Plus att mat och sömn gärna också ska hinnas med. Men det var också allt vi gjorde under dessa dagar.
Planeringen bestod av två dyksessioner per dag. I poolen på förmiddagen de första två dagarna, och i havet på eftermiddagen. Sista och tredje dagen är det havet som gäller för båda passen, såvida vi har klarat alla poolövningar som krävs.
Första poolpasset innehöll grundläggande övningar för att kunna hantera utrustningen, andas rätt, lära sig att sjunka (och ännu svårare - bli "flytande" på rätt djup, utan att slå i den ömtåliga botten eller börja flyta upp), få tag på munstycket om vi skulle tappa det och en hel del annat som behövs för att våga släppa ut oss i havet. Som en lektion i dykarnas teckenspråk. Att försöka prata under vattnet blir inte särskilt lyckat som ni nog förstår.
Detta gick förvånansvärt bra för mig och jag kände mig, förutom lite nervös naturligtvis, optimistisk till eftermiddagspasset. Fisken klarade allt galant och att han skulle fixa eftermiddagspasset behövde knappast funderas över.
Efter en snabb lunch och intensivt teoriplugg var det alltså dags för första "open water"-dyket. Och här började problemen på riktigt. Vi hade bara hunnit gjort vår "bakåtvolt" från båten ner i vattnet och skulle börja vår nedstigning när paniken sköljde över mig - "Jag kan inte andas genom denna grej!" "Måste upp till ytan!" Vad är det för idioti att stänga in sig under vattenytan egentligen? Skulle vi människor vara menade för undervattensliv hade vi haft gälar.
Nåväl, efter ett kort samlande på ytan var det dags för ett nytt försök. Så lätt tänkte jag inte ge upp. Och nu fungerade ju andningen faktiskt! Då kommer nästa problem - mina öron gillar inte det ökade trycket, trots flitigt tryckutjämnade. Visste ni att så ofta som vid varje meter ska en dykare tryckutjämna? Och ju oftare desto bättre naturligtvis. Fungerar det inte får man gå upp en liten bit, tryckutjämna, och sedan gå ner på nytt. Blev många sådana vändor upp och ner för mig. Och när varken detta eller andningen fungerade "automatiskt" blev det också svårt att få till tekniken för att kunna hålla mig på rätt nivå i vattnet.
Detta slutade i en ganska jobbig session för min del, men med Frederics hjälp blev jag "runtdragen" nere i vattnet och fick se vattenlivet kring det vrak som låg på botten där vi var. Häftigt!
Nöjda över att ha genomfört första kursdagen (mitt strul till trots) fortsatte vi eftermiddagen, kvällen och en bra bit in på natten med våra teoristudier, tills vi stupade i säng, alldeles för trötta för att oroa sig för morgondagens dykning.
Här är några bilder från snorklingen på Gili Air, dessvärre väljer sköldpaddorna bara att visa sig när kameran inte är med. Vilket borde betyda att vi numera kommer få se massor, då vår kompaktkamera tyvärr har slutat fungera. :(